EmailTen adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Tynk wykonuje się z zaprawy lub gipsu, z których powstaje warstwa pokrywająca ściany budynku, a często także sufity czy kolumny. Tynkowanie ma na celu przede wszystkim zabezpieczenie elementów zewnętrznych przed działaniem czynników atmosferycznych, zanieczyszczeniami i nadaniem estetycznego wyglądu. 

Wykonywane jest także w przypadku elementów wewnętrznych - zarówno w celach ochronnych, jak i dla nadania walorów wizualnych.

Tradycyjne tynki wykonuje się z zastosowaniem piasku. Czytając dalszą część naszego artykułu, dowiesz się, jaki piasek może być wykorzystany w tym przypadku.

Specyfika piasku do tynków

Piasek do zapraw tynkarskich występuje w dwóch podstawowych odmianach:

  • piasek o ziarnach o średnicy do 1 mm,
  • piasek o ziarnach o średnicy do 2 mm.

W naszej ofercie znajduje się piasek budowlany sortowany gatunku I, płukany i siany, którego ziarna osiągają średnicę 0,1 – 0,6 mm. Jest to najdrobniejsza frakcja kruszywa drobnoziarnistego w naszej kopalni piasku, która najlepiej nadaje się do produkcji tynków wykonywanych maszynowo.

Oprócz tego dostępny jest także piasek budowlany o ziarnach o średnicy 0,6 – 2,0 mm, który wykorzystywany jest przede wszystkim do zapraw, a także betonu, mas bitumicznych, chudego betonu itp.

Piasek do tynków gatunku pierwszego znacznie mniejszą ilość pyłów i zanieczyszczeń niż piasek gatunku drugiego. Ilość zanieczyszczeń ma bezpośredni wpływ na jakość zaprawy.

Uziarnienie piasku w warstwach tynku

Tradycyjne metody tynkowania polegają na nakładaniu zwykle trzech warstw tynku. W każdej z tych warstw zaleca się zastosowanie piasku o nieco innym uziarnieniu:

  • pierwsza warstwa tynku, czyli obrzutka, powinna być wykonana z zastosowaniem piasku o ziarnach o średnicy 2 do 1 mm,
  • przy drugiej warstwie tynku (narzut) zaleca się użycie piasku o ziarnach charakteryzujących się średnicą od 1 do 0,5 mm,
  • w przypadku trzeciej warstwy, czyli gładzi, konieczne jest zastosowanie najdrobniejszego piasku, a więc o średnicy od 0,25-0,5.

Jeśli jednak twoim zamiarem jest celowe uzyskanie chropowatej powierzchni, do zaprawy powinieneś dodać kruszywo o nieco większych ziarnach, które - w zależności od oczekiwanego efektu - osiągają nawet do 4 mm. Jest to nie tylko gruby piasek, ale i drobny żwir.

 

 

 


W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.